„În alegerea unei zacuște trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca DE ciuperci nu este același lucru cu zacusca CU ciuperci. Foarte mulți consumatori nu sunt atenți la această diferență dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporția cea mai mare, de cel puțin 40%. Din păcate, una din 10 zacuște pe bază de ciuperci are denumire înșelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuștele cu ciuperci, proporția acestei legume variază între 5% și 35%„, spune Costel Stanciu, președintele APC.
Incontestabil este faptul că cea mai bună zacusă de ciuperci este cea făcută în casă:
Un alt obiectiv în analiza conținutului zacuștelor din comerț a fost legată de informațiile nutriționale. Studiul prezintă o valoare energetică per 100 grame produs care variază între 80 kcal și 134,47 kcal la zacusca de sau cu ciuperci, în timp ce la zacusca de sau cu vinete variază între 65 kcal și 137,56 kcal per 100 grame zacuscă. Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 1 gram și 6,37 grame, iar cea de zahăr adăugat variază între 0,5 grame și 9,60 grame per 100 grame zacuscă.
„Produsele analizate au un conținut ridicat de sare, care variază între 0,35 grame și 1,4 grame/per 100 grame de zacuscă de/cu ciuperci, în timp ce la zacusca de/cu vinete cantitatea de sare variază între 1,07 grame și 1,5 grame”, arată studiul.
„Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare (6 grame)”, menționează sursa citată.
Asociația Pro Consumatori, fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România – APC România, înființată în anul 1990, este o organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor.